Kahve en az 1000 yıl önce keşfedilmişti
Genel eğilim Arabika’nın kökeninin Güney Sudan ve Etiyopya, Robusta’nın ise Batı Afrika olduğudur. Geçmişte kahve meyveleri ve yaprakları metabolizmayı canlandırıcı özellikleri sebebiyle kullanılıyordu. Evlerinden uzun süre uzakta kalan Afrika’daki çobanlar kahve yaprakları ve meyvelerinin kabuklarını kaynatarak oluşturdukları kafein bakımından zengin içeceğin uyarıcı etkisinden yararlanıyorlardı. Kahvenin Yemen ve Arabistan’a, Afrikalı köleler tarafından getirildiği düşünülüyor.
1400’lü yıllarda Sufiler kahve meyvelerinden yapılan ve “quishr” denilen bir çay içip bu sayede gece boyu süren dualarda uyanık kalırlardı. Tacirler ve alimler bunu içerken birbirleriyle rahatça iletişim kurulabiliyordu. Bu görüşmelerin yapıldığı yerlere “bilgelik okulları” deniyordu. Bazıları quishr’in dini inançlara uygun olmadığı konusunda endişeli olsa da bu erken dönem kafeleri açık kalmaya ve kahvenin popülaritesini artırmaya devam etti. 1500’lere gelindiğinde Araplar kahve çekirdeklerini kavurup çekmeye başladı.Bu kahvenin tadı günümüzde içilenlere çok benziyordu. O günlerde kahve Türkiye, Mısır ve Kuzey Afrika’ya ulaşmıştı
İlk kahve ticaretini yapan Araplar çok tutucuydu.Kahve çekirdeklerini kaynatıp satarak başka yerlerde yetiştirilmesini önlüyorlardı. 1600’lerin başında bir Sufi kahve çekirdeklerini Yemen’den Hindistan’a kaçırdı.
Bir Hollandalı da Yemen’den fide kaçırıp Amsterdam’a dikti.17. yüzyılın sonuna gelindiğinde kahve Hollanda kolonilerinde yetiştiriliyordu. Özellikle Endonezya’da. 1700’lerin başında Karayipler ve Güney Amerika’daki koloniler kahve yetiştiriyordu.
Hollonda Fransa’ya kahve fidesi hediye etti. Onlar da bu fideleri Haiti, Martinik ve Fransız Guyanası’na götürdüler.Hollandalılar kahvelerini Surinam’a dikti. Britanya kahve fidelerini Haiti’den Jamaika’ya ulaştırdı. 1727 yılında Portekiz, denizci bir subayı Brezilya’dan Fransız Guyanası’na kahve çekireği getirmesi için gönderdi.
Hikayeye göre o subay çekirdekleri kendisine vermesi için valinin eşini ayarttı. Güney Amerika’dan Karayiplere, Orta Amerika’dan Meksika’ya kadar kahve her yere yayıldı.
1800’lerin sonuna doğru kahve fideleri Afrika’daki kolonilere döndü. Günümüzde kahve üretimi dünyanın başka bölgelerine de ayıldı, özellikle Asya’ya.